Använd ogräset

Det finns mycket bra info att hitta om hur det går att använda ogräs. De flesta väljer att bara slänga det och ser det som något onödigt. Om man väljer att se näringsmässigt och vad olika ogräs går att använda till finns det mycket bra att göra med det.

Brännässlan

En av de mest näringsrika växterna är brännässla. Den innehåller många näringsämnen och extra mycket magnesium, kalium, kisel och järn. Dessutom innehåller den höga mängder klorofyll vilket hjälper till att transportera syret runt i kroppen och därigenom göra att näringen sprids mer i kroppens celler. Eftersom brännässlan hjälper till att transportera runt syret hjälper den även till att ta med slaggprodukter ut ur kroppen. När man vill använda brännässlan behöver man först torka den. Sedan kan man använda pulvret till att göra te på eller att blanda i smoothies. Förutom mycket magnesium innehåller brännässla mycket c-vitamin. Den sägs innehålla så mycket att det räcker med en tsk torkad brännässla för att behovet av c-vitamin ska vara uppfyllt. Den som vill ha starkare hår, naglar och hud kan med fördel inta brännässla regelbundet. Kvinnor som har kommit in i klimakteriet kan få stöd av brännässlan genom att den innehåller fytohormoner som liknar östrogen och det kan dämpa klimakteriebesvär. Personer som har problem med hyn kan med fördel använda sig av brännässla för att stärka huden. Problem som oren hy med acne eller eksem kan förbättras genom att personen tar en infusion av brännässla regelbundet. När det gäller hyn är det innehållet av pantotensyra som hjälper huden att bli starkare. Det går bra att använda brännässlan som vi använder spenat när vi lagar mat. De går att äta råa eller att fräsa i smör. Det som gör att brännässlorna bränns är nässelgiftet som finns på bladen. När brännässlorna torkas eller upphettats försvinner det nästan helt. Nässelgiftet finns bara i ytterkanterna på bladen och i mitten är det alltid säkert att ta på dem.

Kirskål

En av de värsta bovarna när det kommer till ogräs i trädgården är kirskål. Den är otroligt svår att bli av med och sprider sig snabbt. Det här ogräsen känns igen på att bladen är trefingrade och har naggiga kanter. Ofta hittar vi den på skuggiga platser där den trivs bäst. En av anledningarna till att de är svåra att bli av med är för att rötterna är långa och sega. Under sommartid kan man använda bladen som de är i sallad eller som vi tillagar spenat, precis som vi kan göra med brännässlan. På våren är bladen mindre beska, vilket kan vara bra att komma ihåg. Om man vill skörda senare under sommaren är det bäst att plocka de små bladen som är ljusgröna. Många som testat att äta säger att smaken påminner mycket selleri och att den är ganska kryddig. Det kan vara bra att plocka kirskålen tidigt och sedan ta till vara på skörden genom att förvälla den och sedan förvara den. På hösten är det gott att ta fram kirskålen och göra soppor eller en god paj. Det går också att göra kirskålspesto som sägs vara väldigt gott. Det är bara att byta ut basilikan som ofta är örten som används. Kirskålen har som ett extra plus fina blommor som går att ta till vara på.

Kirskål