Ätbara blommor

Trenden, matlagning med ätbara blommor är tillbaka. Faktum är att man ätit blommor sedan Julius Caesars dagar. Vi spolar tillbaka tiden, två tusen år under Queen Victorias blomstrande regeringstid fram till 60-talets flower-power era.  Blommor har sedan denna epok varit en ständig gastronomisk glädje för alla åldrar. Sugen på Gelatin-rosor, någon? Här, kommer några av de bästa ätbara blommorna på marknaden. Oavsett om det används som ingrediens för att berika en härlig sallad, införliva i en cocktail, som färgsatta isbitar, eller för att strö över på en tårta, kommer dessa blomberikade rätter definitivt att fånga andras uppmärksamhet.

Gurkört

Dessa vackra, blå och stjärnformade blommor från Borageplantan smakar lite som gurka, vilket är anledningen till att de har använts i sallader. De är också utsökta i lemonader och uppfriskande cocktails såsom i gin och tonic.

Ringblomma

Känd som “den fattiges saffran”, men som verkligen smakar som saffran när den sauteras i olivolja för att släppa sin smak. Okokta ringblommor har en mer subtil, lite kryddig smak och utsökt djup till rätter exempelvis, Djävulsägg.

 

Hibiskus

De söta hibiskusbladen har en tranbärliknande smak som gör dem perfekta för te och cocktails. Fäst ett par färska hibiskusknoppar på glasögonen och låt dina gäster se dem blomma framför ögonen på dom. Du får garanterat fin uppmärksamhet!

Det finns ett fyrtiotals liknande växter som vi känner till och här kommer tips på hur man äter dessa på rätt sätt.

Ät med gott omdöme

Hur vacker en blomma än kan vara så kan den också vara lika dödligt. Detta är inte till för att skrämma dig eller något, men följ dessa tips för att äta blommor på ett säkert sätt:

  • Ät blommor du redan vet är ätbara – om du är osäker, sök fram den i en referensbok om ätbara blommor och växter.
  • Ät blommor du har planterat själv och som du självklar vet är säker att konsumeras. Blommor från blomsterhandlaren eller plantskolan har troligen behandlats med bekämpningsmedel eller andra kemikalier som inte är bra att få i sig.
  • Ät inte blommor som växer längs bilvägar eller som plockats i offentliga parker. Båda kan ha behandlats med bekämpningsmedel eller herbicid, och blommor längs vägarna kan vara förorenade av bilavgaser.
  • Ät bara kronblad, och ta bort pistiller och ståndare innan du äter. Om du lider av allergier, testa på ätbara blommor gradvis, eftersom de kan förvärra allergier.
  • För att hålla blommor färska, använd fuktiga pappershanddukar och kyl dom i en lufttät behållare. Vissa kommer att vara upp till 10 dagar på detta sätt. Isvatten kan faktiskt återuppliva många blommor.

För dig som är intresserad av ämnet är möjligheten oändliga. Är du kock och vill testa på annorlunda rätter och till synes vackra rätter, finns det ohyggligt mycket intressant att hämta i böcker om ätbara växter. Men se till att studera ordentligt och prova på gradvist så slipper du tråkiga överraskningar. Ta gärna några av dom växterna som vi introducerat och berätta gärna vad du tycker. Vi kommer att fortsätta att skriva om detta ämne i kommande artiklar. Så håll utkik!