Kamomill – den lilla gula blomman

En blomma som vi sällan planterar, men ändå har tillgång till i våra trädgårdar är kamomill. Den växer fritt i hela Europa och är en välkänd växt idag. Det är en av våra absolut äldsta läkeväxter. Vi hittar den lilla söta gula blomman längs med vägkanter eller ute på åkrar. Du har den säkert i din trädgård på några ställen och istället för att bara plocka den och slänga som ogräs kan du ta in och torka den och använda den som en ört. Om du är osäker på om det är kamomill kan du känna igen den på lukten. Den växt som den kan förväxlas med är baldersbrå, men den har inte doften som så väl kamomill känns igen för.

Kamomill som ört

En av de första örter som vi började använda för dess medicinska egenskaper var kamomill. Den fungera bra både utvärtes och invärtes. Ett av de verkande ämnena som finns i kamomill är chamazulen och känns igen för att det är ett blått färgämne. När du använder kamomill går det som sagt bra att göra för både utvärtes och invärtes bruk. I Sverige är det mest vanliga att vi köper färdiga tepåsar och dricker på kvällen. Vi kan då ta del av dess rogivande och lugnande egenskaper. För den som har problem med magen har kamomill även kramplösande verkan på glatt muskularatur. Det hjälper vid trög mage eller förstoppning. Även den som har problem med mensvärk kan bli hjälpt av att den gör att livmodern blir mer avspänd.  Invärtes kan det även hjälpa för att verka svettdrivande. Utvärtes använder vi ofta kamomill för att verka bakteriedödande på sår eller inflammationshämmande.

Gör ett te på kamomill

Ett te på kamomill går att använda till mycket förutom att dricka det. Självklart är det ett ypperligt att ta det på kvällen innan man lägger sig för att sova bättre och känner sig mer rofylld. Många tycker dessutom att det smakar gott och att det har en len smak. Om det är ren torkad ört man har är det en tsk torkad ört till en stor kopp te som är lagom för att göra ett bra te. För att göra ett avkok för utvärtes bruk ska det vara högre dosering. Teet är även bra vid tillfälliga magsmärtor eller irritation i mage eller tarm. Symptom som magkatarr och kolik kan avhjälpas genom att dricka ett te på kamomill. Kvinnor som har problem med menssmärtor kan få lindring genom att krampen släpper om man dricker kamomillte.

Perfekt vid förkylning

En gammal huskur som har blivit lite bortglömd är att kamomillte är bra att badda ögonen med vid ögoninflammation. Det dämpar ofta inflammation och känns avslappnande. För den som har migrän kan det också hjälpa eftersom örten verkar avslappnande, eller om man har spänningshuvudvärk. Om du sitter med en jobbig förkylning kan det vara bra att dricka ett te för att få förkylningen att släppa.  Utvärtes fungerar örten bra att använda på alla former av hudproblem. Allt från eksem till sår ger en lättnad efter behandling med kamomill.

 

Perfekt vid förkylning