Kärleksört – ta med dig kärleken in i trädgården

Kärleksörten är verkligen en rolig blomma, eller ört, att plantera i sin trädgård. Den är inte vara vacker och dekorativ under en stor del av året. Den är även väldigt användbar. Under 1500-talet var det en tysk man vid namn Hieronymus Tragus som verkade både som präst, läkare och botaniker. Han sa att kärleksörten är bra att använda vid precis allt. Vi vet idag att kärleksörten innehåller två polysackarider och det är dessa som arbetar tillsammans för att ge växten dess värdefulla egenskaper. En av de egenskaper som kärleksörten har är att den är cytostatisk vilket betyder att den gör att celldelning saktas ned och att de bildas nya celler. Den verkar också sammandragande vilket är bra vid sår. Örten verkar också effektivt mot virus och bakterier samt stärker njurarna.

Engelska namnet är live-long

Det är passande att örter på engelska heter live long. Den verkar för att läka sår som är både utvärtes och invärtes. Många säger också att örten kan verka läkande på själens sår, även om det är svårt att bedöma är det ett bra mått på hur värdefull örten i sig är. En annan viktig sak för att verka är att växten är otroligt ihärdig och lever länge. Den klarar sig ofta länge utan både vatten och jord när den har blivit plockad. Det är få växter som klarar sig som kärleksörten. För de som vill använda den invärtes går den utmärkt att äta. Det går bra att använda bladen i sallad. Den finns lite kuriosa kring växten. En sak är att det sägs att kärleksörten kan bringa tur och skydda mot åsknedslag om de växer på taket på huset.

Engelska namnet är live-long

Vad är kärleksört?

Det fina med att plantera kärleksört i sin trädgård är att den även under hösten. För den som vill göra en fin höstbukett är den dekorativ som snittblomma även på hösten. Växten blommar mellan augusti och oktober vilket gör att den förlänger det färgglada i trädgården med några månader. Den tillhör släktet fetbladiga växter och bladen är blå- eller grågröna. Blommorna är små och stjärnformiga. De sitter tätt tillsammans och går ofta i rödvioletta till rosa toner, även om det finns gula och vita blommor. Växten blir mellan 30 och 60 centimeter hög.

Kärleksörten är lättväxt

Kärleksörten är otroligt lättskött. Den är tålig och klara de flesta förhållanden även om den trivs bäst i sol och att stå väldränerat. Det är en suckulent så den kan lagra både vatten och näring. Om du har plats där det är stenigt eller längs en kant fungerar det utmärkt att plantera där. Växten klarar av att torka ut, men mjöldagg är något den kan drabbas av om den blir torr. Något man bör tänka på innan man planterar är att den lätt sprider sig och kan bli ganska stor. Eftersom den är tålig går det bra att dela den med en spade för att flytta en del av plantan till en annan plats. Tänk på det innan du planterar kärleksörten så kommer du att ha en växt du har stor glädje av under många år.