Landets bästa plantskolor

Under en konferens för växtintresserade fick vi frågan om vilken plantskola vi rekommenderade för bästa möjliga utveckling. Först var vi osäkra, men satte igång ett gediget arbete med målet att finna några av Sveriges bästa plantskolor. Är man allmänt nyfiken på eller riktigt intresserad av trädgårdar ska man definitivt fundera på att vidareutbilda sig inom området. Oavsett om man satsar på en karriär som trädgårdsmästare eller som hobbyutveckling, rekommenderar vi att väljer en skola som håller hög och jämn kvalitetsnivå. Vi har kikat och jämfört ett flertal skolor och finn följande tillhöra de mest intressanta.

Rydlinge plantskola

Rydlinge plantskola ska tillhöra en av de plantskolorna i Sverige med godast renommé. Förutom att dom har egna odlingar för att finna fler motståndskraftiga växter så erbjuder dom ett gigantiskt sortiment av plantor, gräs och andra typer av växter. Skolan finns i Skellefteå och specialiserar sig på just växter som klarar ett svårare klimat. Skolan har varit verksam i över 38 år (grundades 1980) och startades av Curt Rydlinge, som uppkallade skolan efter sitt namn. Curt ska ha påbörjat sin karriär inom trädgårdsbranschen på en trädgårdsskola i Skåne, men också arbetat i Schweiz inom en statlig förvaltning av parker. Han har bland annat rest runt i Europa för att finna inspiration och för att bygga sitt kontaktnät. Förutom plantskolan säljer Rydlinge träd, buskage, blommor, barrväxter, bärbuskar, perenner och övriga fleråriga plantor, dock inga sommarplantor. På plantskolans hemsida får kan man ta del av det ordentligt breda växtregister som erbjuds vilket gör skolan desto mer intressant. På skolan finns en separat sektion som systematiskt utvärderar olika växter för att se vilka som är mest motståndskraftiga och klarar vårt nordiska klimat. Flera av växterna är från Ryssland vilket är bra eftersom att Ryssland har ett klimat som är något råare än vad vi har. Det finns onekligen en hel del intressant att läsa om på skolans hemsida.

 

Cedergrens Plantskola

Cedergrens Plantskola är en annan skola med mycket gott renommé. Skolan grundades också på 80-talet och betraktades först som en mötesplats för rosentusiaster. Skolan finns i Råå som ligger södra delen av Helsingborg. Även denna plantskola erbjuder ett otroligt brett sortiment av växter för trädgården. Du hittar i princip alla möjliga sådana. Vanliga och mindre vanliga sådana. Man håller fortfarande på med rosor och lockar dit en massa rosentusiaster under säsongen. Skolan drivs som ett familjeföretag (3e generationens) där både Marie och Krister kämpar på med samma energi och engagemang. Krister besitter rosenkunskaper utöver det vanliga och ska vara bland de mer pedagogiska och entusiasmerande lärarna. I år fick skolan dessutom ett viktigt pris och erkännande; Fredriksdals utmärkelse till rosens ära som gick till Cedergren & Co. Det bästa man kan göra är att gå dit på ett studiebesök och känna efter. Besöken tar mellan en och två timmar och under denna tid kan du dels träffa på de som driver verksamheten och dels handla växter. Detta går att göra i princip året runt men läs gärna vidare på deras hemsida. Lycka till i valet av rätt plantskola!