Lyckas med Hortensia

Hortensian är ett släkt med över 75 arter och 600 namngivna arter som är infödda i ett brett spektrum av regioner och länder såsom Japan, Asien, Indonesien, Himalaya och Amerika. Ett annat vanligt namn för hortensia är Hydrangea. Hortensior kan odlas annorlunda beroende på klimat, men är oftast odlade som buskar.

De vackra blommorna som produceras från denna växt är det som gör dessa så populära. De flesta blommar från våren hela vägen in i hösten. De stora blommorna utvecklas till olika former, färger och storlekar.

Vanliga frågor

Många vuxna minns Hortensior från sin barndom och blir nostalgiska och till och med förälskade i växten. Och den goda nyheten idag är att vi numer kan odla så många hortensior som våra mor och farföräldrar aldrig ens kunnat drömma om. Några nyare typer av Hortensior växer till ock med i kallare klimat. Vissa är så små att dom ”knappt är märkbara” och andra utvecklas med otroligt stora blommor och djupa färger.  Ofta får vi frågan; Min Hortensia har vuxit bra men bara utvecklar gröna, dock vackra blad, men har inte sett några blomningar än. Hur får jag min hortensia att komma igång och blomma till ordentligt?

Det finns ett par huvudorsaker till att du inte får se blomningar på dina hortensiabuskar: sol/ljusexponering, övervattning och överbefruktning. Hortensior föredrar morgonsol och eftermiddagsskugga. Om de planteras under exponering av fullt solsken kan det vara för varmt och intensivt för blommorna att börja utvecklas. Dessutom kan övervattning och överbefruktning av dina Hortensior hämma blomproduktionen. Växten föredrar fuktig, men inte våt mark. Detta samt man tillsätter gödselmedel under våren eller på sommaren.

 

En annan fråga som dyker upp ofta är ” Mina hortensior har bruna och torra fläckar på bladen samt bruna kronblad. Vad behöver jag göra för att göra Hortensiorna mer hälsosamma?

Om fläckarna är runda och bruna med en rödlila ring, har växten sannolikt Anthracnose. Ta bort de drabbade bladen och släng dom så långt det går från dina växter. Behandla med bekämpningsmedlet   Fungicid och upprepa vid behov. Om kronbladen bleknar och går från att bli grön, grå och sedan brun, låg plantorna torra alldeles för länge. Om blommans kronblad blir brun vid spetsen, har inte tillräckligt med vatten applicerats. Både bladen och blommorna visar väldigt snabbt om dom har vattenbrist.

En tredje vanlig fråga som dyker upp är ”Vilken typ av gödningsmedel rekommenderar du? Jag har fått höra att Hortensiabuskar funkar bäst med vissa typer av gödningsmedel på grund av deras stora blomningar, men är inte riktigt säker på vad jag ska köpa?”

Vi rekommenderar en mineralisk gödsel med långsam frisättning och med ett NPK förhållande på 10-30-10. NPK är helt simpelt en förkortning för kväve (N), fosfor (P) samt kalium (K).  Om du inte hittar det specifika förhållande, besök din lokala trädgårdsbutik och be om att få köpa om ett gödningsmedel med hög fosforhalt, eftersom det påskyndar blomningen mer effektivt då.

Detta var tre vanliga svar på frågor som vi får från våra kunder. Vi önskar dig ett stort lycka till med odlandet!