Odla exotiska växter hemma

Det finns kanske inget roligare än att för första gången testa på plantering av exotiska växter i hemmet. Föreställ dig att ha en hel trädgård bara med exotiska växter. Ovanligt formade, färgrika och rent av märkliga växter. Många som bor på Gotland exempelvis väljer att satsa på exotiska växter. Fördelen där är att klimatet och ljuset där påminner om Medelhavet. Och då menar vi exotiska växter som planteras utomhus och står över vintern. Några av de mer populära exotiska växterna är Väderkvarnspalmen, Agave och Yucca. Här kommer en beskrivning av respektive.

Väderkvarnspalmen

Väderkvarnspalmen är förmodligen den motståndskraftigaste av samtliga medelhavsväxter, den klarar flera minusgrader och gör att den står kvar utomhus alternativt uterummet långt in mot hösten.  Dessa palmväxter ska planteras i jord som är blandad med grus för att skydda den från väta under vintern och kylan under längre tid. Den blir tre till fem meter hög och blommar under april samt maj. Trädet ger en tropisk känsla tack vara bladen som växer uppåt. Det tacksamma med denna växt är att den inte kräver mycket underhåll. Dock under vintertider ska den förvaras där det är ljusare och svalare och inte ha så mycket vatten. Det finns en mängd böcker som beskriver palmens ursprung.

 

Agave

Agave är en växt inom agavefamiljen och har tjocka, lusgråa blad som kan växa upp till hela 2 meter långa och cirka tjugo centimeter breda. Kanterna på bladen består av taggar och en vassare tagg längre i spetsen. Agaven kan växa och bli uppemot sju och tio meter höga och trettio centimeter i diameter Det tar många år tills den blommar ut, men självaste blommandet går oerhört snabbt. Växten vissnar efter att den blommat ut men kan därefter utvecklas på nytt. Växten har i flera källor kallats för hundraåringen, detta trots att den bara lever i fyra till sex år i rätt klimat eller upp till sextio år i drivhus innan blomstängeln utvecklas fram. På stängeln utvecklas en kandelaberformig stav med över fyratusen gula blommor som producerar nektar.

Yucca

Palmliljefamiljen – Yucca som också är en växt i familjen agaveväxter med över fyrtio arter i norra och centrala delarna av Amerika. Ett antal av dessa arter odlas motsvarande krukväxter och minst ett tjugotal arter kan man odla här i Sverige, dock är många dessa enbart lämpade att odlas söderut.

Avseende skötsel av denna palm ska man se till att jorden torkar ur mellan varje vattning. Det är bra om man drar ner på värmen. Detta gäller trots att växten tål både torrare och varmare klimat än flesta andra närbesläktade växter. När det kommer till näring är den inte så krävande som andra gröna växter och därför rekommenderar man att man väntar 4–6 veckor efter själva omplanteringen innan man börja tillföra näring. Växten uppskattar att stå i allt från mörkare och skuggade rum till rum där solen lyser för fullt. Detta är en riktigt uppskattad växt att ha eftersom att den klarar en hel del påfrestning. Det var tre av våra mest populära exotiska växter. Lycka till!