Plantera rätt träd på rätt plats

Att plantera rätt träd på rätt plats är något som kan vara utmanande för den som är ny. På nätet finns ett flertal sajter som delar med sig råd kring området. Det är onekligen ett populärt område. En intressant fråga är hur en erfaren trädgårdsmästare skulle tänka inför en plantering. Vilka kriterier skulle han utgå från? Vi ställer frågan till en av de mer kunniga inom området.

5 tips från trädgårdsmästaren

En vanlig sak som många gör fel när det kommer till att plantera träd är att dom inte är tillräckligt noggranna, vare sig det gäller planeringen såväl som utförandet. Ta exempelvis äppelträd. Kollar man på flera sådana ser man snabbt att vissa äppelträd utvecklats bra, tätt sammansatt krona och hälsosamma grenar. Andra träd har det motsatta.  Skillnaden beror ofta på att man slarvat vid planteringen.

Det finns ett par viktiga saker man bör göra. Det första steget är att alltid vattna samtliga träd innan och att dom vattnas ordentligt innan planteringen. En annan sak är att man gräver ner plantan i en grop som är ett antal (dubbla) gånger sås stor än behållaren som plantan låg i när den köptes. Ska det bli riktigt bra ska man orda till jorden på ett underlag som är lik dropplinjen på det klarväxta trädet. En dropplinje är den yttersta kanten av bladverket på trädet. En tredje sak är att den grop du gräver alltid ska vara kvadratisk/rektangelformad. Detta gör att rötterna inte växer i cirklar vilket dom kan göra ibland.

Är jorden du planterar kompakt, gräv då en bredare grop. Detta gör också att rötterna inte växer uppåt och istället växer som den ska, längs sidorna. En annan viktig sak man bör tänka på är att jorden du tänkt plantera den i inte behöver vara sådär mjuk som många ibland visar. Det är betydligt mer effektivt om det finns smågrus/sten i jorden. Syftet med detta är att rötterna splittrar på sig varje gång dom träffar på lite motstånd. Och detta leder till att rötterna fördelar sig finare.

En femte sak man bör tänka sig är följande. Det är extra betydelsefullt att man är noggrann med hur djupt det är. Det fullvuxna trädet får aldrig stanna under själva marknivån när jorden senare sätter sig. Det är viktigt att veta att när man använder sig porös jord som är ny, kommer den garanterat att sjunka. Av denna anledning är det extra viktigt att man stoppar i ordentligt med jord. Som klimatet ser ut i vårt avlånga land ska det absolut inte utvecklas en grop omkring själva trädet. Gör det detta kommer det att samlas vatten och skadar således trädet. Trädet växer mycket bättre av att gro på en mindre kulle motsvarande tio till femton centimeter än att hamna långt under själva marknivån. Ett effektivt hjälpmedel för att hålla koll på marknivån är att man ta en bambupinne och stoppar den över gropen. Det gör kommer att underlätta mycket.

Det finns en mängd bra andra tips att finna på nätet samt tips på vart man kan köpa större plantor. Den som söker den finner.