Svåra växter att sköta om

Svåra växter att sköta om

De allra flesta vill ha fina växter både ute och inne beroende på hur man bor. Finns inte kunskaperna är risken stor att köpa växter som är svåra att sköta om. Tillika finns det några växter som är mycket svåra att odla och att få dem att överleva. Därför bör man undvika dessa om man är novis och inte har koll på vad man sysslar med.

Visserligen finns det många växtarter som överlever med rätt skötsel och är alldeles underbara. Det finns vissa växter lämpade som inte är att odla överallt eftersom de kräver en viss fuktighet, temperatur eller en speciell jord för att kunna överleva. Således skulle någon plantera en alm i ett klimat som är tropiskt, skulle den inte växa där utan dö. Vilket beror helt enkelt på att just alm behöver bli kall på hösten och under vinter för att bli hårt. I ett tropiskt klimat skulle almen alltså bli försvagat och slutligen dö. Ha detta i åtanken när man läser vidare i texten om växter som skapar mer huvudvärk och problem för experter och trädgårdsmästare.

Storbladiga svårskötta växter

En av de mest svåra växter att sköta är Alocasia som också kallas för “Elephant’s Ear” och är örtliknande perenn. Den är mycket vacker och används mycket ofta för att dekorera och inreda rum både hemma hos folk, på arbetsplatser och i offentliga miljöer. Problemet är att den är ytterst svår att vårda eftersom Alocasian kräver en ofta förekommande vattnig, ha stort utrymme för rötterna och en hög luftfuktighet. Detta innebär alltså att ju större växten blir desto större kruka behövs. Tillika går det inte att plantera den ute i trädgården i Sverige av den orsaken växten kräver minst 10 plus grader utomhus och då på en halvskuggig plats.

Storbladiga svårskötta växter

Storbladiga svårskötta växter

Begonior är visserligen växter som inte blir speciellt stora och då cirka en halv meter stora, beroende vilken sort det är. Oavsett vilken det är för begoniasort krävs det att vattningen sköts på rätt sätt då växten inte klarar av att över vattnas. Likaså gäller det att inte utsätta begonian för kall luft eftersom det är en tropisk växt i grunden och kan bli för kall och dö. Visst går det att köpa begonior som har förädlas för att klara av klimatet här i Sverige, men växten kräver ändå att rummet är ljust och inte är dragigt, samt att begoniorna vattnas endast när de är torra. Vattnet som används för att bevattna begoniorna med ska dessutom vara utan någon kalk och tillsätta gödning på våren och sommaren.

Träd eller buskar som är miniatyrer kallas för bonsai och dessa växer antingen i en liten kruka eller på ett fat. Det anses vara en av världens mest svåraste växter att sköta om. Bonsai kommer från Japan och är egentligen en konstform då det gäller att skapa en växt i miniatyr som egentligen växer stort ute i naturen. Denna metod har funnits i tusentals år och det kräver skicklighet att klippa rätt, ha rätt ljus, ge växten lagom med vatten och ha att bonsaien har en perfekt temperatur för att överleva.