Svårskötta växter

När man ska ta sig an planterandet av växter kan man välja lite olika riktningar. Ofta väljer man det som enkelt och ser fint ut. Kanske något som även ger en lite tillbaka. Och vem skulle någonsin kunde klandras för det? Varför i hela friden skulle man medvetet vilja ge sig in på något svårt när det finns enklare alternativ?

Men de växter som betraktas som svårskötta är ofta underskattade. Istället för att bara välja det man råkar se i till exempel matbutiken eller det som man sätt hos sina föräldrar, finns det istället en poäng med att kunna fördjupa sig i sitt val. För visst kan det vara fint med orkidéer, men sådana finns också i stort sett i vartenda hushåll med växter. Att våga utmana sig själv lite, tänja gränserna, experimentera och testa något nytt är precis som med så mycket annat i livet viktigt också när det gäller växter.

Är ens enda syfte med att ha växter att de ska stå i ett hörn någonstans och se lite fina är det förstås naturligt at man ryggar tillbaka inför tanken på att de skulle kräva en del arbete. Men sträcker sig intresset utöver att bara ha en planta ståendes som man behöver droppa lite vatten på då och då, är det helt perfekt att ge sig in på det svårare spåret. Att ta hand om och, kanske framförallt i många lägen, lära sig ta hand om växter från den lite mer avancerade kategorien tar tid och är ett fantastiskt sätt att dyka djupare i sitt intresse för plantor och växter. Man utvecklar en hobby som inte bara handlar om att stoppa saker i krukor och stänka vatten på dem, man börjar på riktigt lära sig om de små liven. Så känner man att man vill ta sig vidare till nästa steg är det en perfekt idé att försöka utmana sig själv med en mer svårskött växt.

 

Fördelarna med svårskötta växter

Den fantastiska känslan och glädjen över att lyckas med sina lite mer svårskötta växter bör på inget sätt underskattas. Det är inte bara ett sätt att imponera på gäster och andra som kommer på besök, utan även ett sätt att imponera på sig själv. Hårt arbete lönar sig som de säger och det stämmer verkligen när det gäller växter! Även om man kanske tidigare försökt ge sig i kast med sådana växter och känt att det inte fungerar för en eller att hur man än gör så blir det inget av det hela, så bör man inte ge upp. Ibland kan det helt enkelt handla om att man inte riktigt visste tillräckligt mycket innan. Att en växt är svårskött är heller inte någon universalsanning, olika växter trivs olika bra på olika platser. En växt kan i princip vara omöjlig att ha att göra med när den står i fönstret i vardagsrummet, men växa hur bra som helst i ett annat rum. Att ha koll på de olika förutsättningarna och preferenserna för olika växter kan göra även de man fruktar vara de mest svårskötta till ett betydligt enklare åtagande.

Så var inte rädd för utmaningen med de mer svårskötta växterna. Även om det kan kännas tufft och tidskrävande så väntar alltid belöningen på en i slutet.