Ta örterna in i trädgården

En av de örter som är otroligt användbara och lättskötta är vallört. Den upptäcktes av Carl von Linné på 1700-talet. Namnet vallört kommer från ordet välla som användes gammalt tillbaka och betyder foga ihop. Det är precis det som vallörten är känd för att göra. Den används för att läka benbrott och att få fula ärr att se bättre ut. Örten går även att använda för skönhetsvård. En del använder den som ansiktsvatten och den gör att grov hud som blivit slapp blir mer slät och elastisk. Det här är en ört som är väl värd att ta sig en funderare över för att plantera i sin trädgård. Den är lättskött och har många fördelar rent medicinskt.

Så känner du igen vallörten

Det är lätt att känna igen vallörten om du en gång hittat den. Bladen är sträva och mörka. Blommorna är klockformade och himmelsblå. Det är i slutet på juni de blommar och då slår de ut som en snäcka. Något som ofta används som ört är roten och den är en kraftig pålrot. Det här är en lättskött växt som sprider sig lätt. Vill man skörda går det bra att skörda alla de rötter som kommer från de små plantorna och sedan spara moderplantan.

Använd växten som ört

För att använda vallörten för dess egenskaper är det rötterna som ska användas. I första hand är det slemmet från rötterna som används. De är inflammationshämmande och kan även användas på sår för att dra ut var. Ämnet som är verksamt för att läka benbrott är allantoin och även symphytocynoglossin är verksamt. De verkar genom att de stimulerar nybildning av både ben- och hudvävnad. Genom att stimulera nybildningen av ben läker kroppen benbrott snabbare om den delen av kroppen blir behandlad med vallört utvärtes. Ett enkelt sätt att använda örten är att koka ett te på rötterna. Det går sedan att använda teet för att göra ett omslag på den del av kroppen som är skadad. Om man inte vill göra ett omslag på teet kan man även göra ett genom att först göra en glycerintinktur och sedan göra ett omslag med det. En tinktur håller längre, upp till fyra år, och på det sättet går det att bevara och använda växten länge.

Ta hand om rötterna

Om du vill använda rötterna skördar du dem och tvättar dem sedan noga. Se till att skrubba dem helt rena från jord. Det går bra att använda en tandborste för att få dem rena. Efter att det är gjort ska de skäras i bitar som är ca en cm. Efter att de är skurna ska de torkas. Det görs genom att de läggs på en plåt och torkas i ugnen under ett dygn på 40°. Förvaringen ska sedan ske i en glasburk, helst mörk, och då håller de i några år. Det är viktigt att de är helt torkade för att kunna bevaras. På rötterna går det sedan att göra både glycerintinktur eller att koka te för att göra ett omslag.

Ta hand om rötterna