Trädgårdsshower i England

Min passion är att odla och se saker växa fram. Jag spenderar enormt många timmar ensam, grävandes i rabatter får att endera plantera eller ta bort ogräs. Därför kan det vara lite trevligt att ibland få åka iväg på någon blomster-resa, som den jag gjorde nyligen till England. Jag hade nämligen bestämt mig sedan länge för att åka och kolla in några trädgårdsshower i England. Det har länge varit min dröm. Först att besöka var den i Chelsea.

Blommor i Chelsea

Chelsea Flower Show har varit en årlig tradition i London sedan 1833 när den arrangerades i Chiswick. År 1912, efter att ha flyttats runt, hamnade showen i Royal Hospital i Chelsea, där den sedan dess hållits. Över fem dagar i maj markerar Chelsea Flower Show början av den brittiska sommarsäsongen. Runt 150.000 besökare brukar dyka upp på söndagens blomstershow. Huvudevenemanget finns i huvudpaviljongen där man kan beundrar de över 100 blomstrande utställningarna från världens främsta blomsterhandlare och plantskolor. Utmärkelser utdelas alltid, den mest prestigefyllda som årets RHS Chelsea-anläggning. Det är inte alltid den man tror kommer att vinna, när jag var där var det en liten gul blomma som vann. Förutom huvudpaviljongen finns det mindre tält att besöka, plus alla trädgårdar utomhus som jag nog gillade mest av allt under hela showen. Det här är där jag gillar att människor kunde bli riktigt kreativa, designa sina trädgårdar med hjälp av skulpturer och andra ovanliga designelement utöver blommor och växter.

En heldag försvinner lätt

Det finns så mycket att se att Chelsea Flower Show lätt tar en hel dag i anspråk. Det är dock inte alltid man kan klara att få biljetter. De första två dagarna av showen är alltid reserverade endast för medlemmar i Royal Horticulture Society, så som en allmän besökare blir din enda chans att komma in någon av de tre övriga dagarna och de biljetterna går snabbt åt. Biljetter till nästa års show brukar säljas från och med oktober, så det är viktigt att planera framåt.

Olika men lyckliga

Biljetter till showen var redan utsålda men jag hade tur att få köpa av en bekant som inte skulle gå. Men även om du inte kan komma in i showen själv är det fortfarande värt att åka ut till området. Gatorna i Chelsea blir levande under veckoslutet för blomshowen för den årliga Chelsea In Bloom-festivalen, och där behövs inga biljetter. Det fanns även över 50 fönsterskärmar såväl som stora installationer i Sloane Square, King’s Road och Duke of York Square. Med andra ord, Chelsea håller på att bli det mest Instagram-vänliga kvarteret i London i veckan.

Hjälper Afrika

Det fanns en del av utställningen jag gillade mest, CAMFED Garden som ger tjejer i Afrika ett utrymme att växa. Att upptäcka trädgården som tar Zimbabwe till hjärtat av Chelsea för att stödja utbildningen av kvinnor och flickor i Afrika var starkt. Ur Zimbabwes röda och dammiga jord, har man ändå lyckatd skapa frodiga gröna grödor. Bönor, maximerade med zink och järn, trotsar den afrikanska solens värme för att växa högt, vilket ger en välbehövlig matkälla till lokalsamhället. Jilayne Rickards var den som förde Zimbabwes färger och livsstil till världens mest berömda blomshow i hennes Chelsea trädgård. CAMFED Garden, ger tjejer i Afrika ett utrymme att växa, med ett starkt budskap om jämställdhet och att bryta fattigdomscykeln. CAMFED (som står för Kampanjen för kvinnlig utbildning) är en ideell organisation som tar itu med fattigdom och ojämlikhet genom att hjälpa tjejer gå till skolan och lyckas, ge dem möjlighet att bli viktiga medlemmar i samhället och stiga upp som ledare för förändring. Med stöd av CAMFED har många unga kvinnor kunnat starta och driva sina egna gårdar där de kan odla en rad grödor och anställer människor från lokalbefolkningen. Det projektet som visades gjorde starka intryck på mig och ord som odling och grödor fick helt ny innebörd för mig. Det kan ju faktiskt vara en fråga om liv eller död, om man bor i exempelvis Afrika.

Olika men lyckliga

Alla dessa starka upplevelser jag fick under showen hade jag så gärna velat dela med min man. Men, jag måste erkänna att han inte alls delar samma intresse som mig för allt som växer, blommor, träd, växter och bär. När jag med passion pratar om nya, ekologiska gödningsmedel så tittar han på mig och skakar på huvudet innan han fortsätter med sina ordlekar på ordspel eller andra typer av spel på pokerstarscasino. Även om jag gillar mer att vara ute i trädgården att påta så respekterar jag att han inte gör det, jag är dock glad att han också roar sig med något som han gillar. Med anledning av våra skilda intressen så får jag alltid resa ensam när jag ska på trädgårdsmässor eller liknande. Men det gör ingenting, vi är båda helt överens om det. Nästa resa kanske vi gör tillsammans, men då blir det nog en slottstur i Skottland eller liknande.