Vackraste trädgårdar i världen del 1

Vad som anses vara vackert ligger som bekant i betraktarens ögon, men en riktigt vacker trädgård torde vara något som anses vackert i de flesta människors ögon. Nedan listar vi ett gäng trädgårdar som av en eller annan anledning anses så pass vacker att den har hamnat på någon av listorna över världens vackraste trädgårdar.

En guide till grönska och skönhet

Sissinghurst i England anlades på 30-talet och är idag ett välbesökt utflyktsmål för såväl blomsterfantaster, som historiker, vandrare och barnfamiljer.

Butchart i Kanada anlades 1904 och har blivit en av världens mest besökta privara trädgårdar. Denna trädgård är delvis belägen i ett gammalt stenbrott och är öppen året runt för de miljoner besökare som kommer dit.

Trädgårdarna i Versailles i Frankrike är en imponerande slottspark med formklippta buskar, fontäner och gångstigar. Förr i tiden användes detta som lekplats för kungligheterna på slottet.

Eden Project i England har världens största växthus och en konstgjort biomen där det ryms växter från hela världen.

Keufenhof är Hollands största turistattraktion som är hem till mer än sju miljoner blomsterlökar som varje år planteras och blomstrar. Här finns 4,5 miljoner tulpaner och över 100 sorter.

Kirstenbosch i Sydafrika skapades år 1895 och anses vara en av världens bästa botaniska trädgårdar som rymmer över 7000 olika växter, med flera mycket sällsynta sorter. I detta naturreservat bor även en mängd olika djur och fåglar.

Monets trädgård i Frankrike har varit en stor inspirationskälla för några av världens mest kända konstverk. Monet, som är en av våra största impressionister anlade denna trädgård i slutet av 1800-talet och målade sedan av den under resten av sitt liv.

Rikugien i Japan anlades redan på 1700-talet och anses vara Tokyos finaste trädgård med växtlighet, en damm, öppna ängar och ett tehus.

Boboli i Italien är en elegant italiensk trädgård bakom palatset Pitti med ängar, härliga byggnader, panoramautsikter och klassiska statyer.

Yuyuan eller Yu Garden i Kina som anlades 1559 är en av Shanghais mest kända sevärdheter med sina traditionella kinesiska byggnader. Trädgården har dessutom överlevt både förfall, ockupationer och krig och är idag ett nationellt monument.

Giardino di Boboli i Florens sträcker sig över ett stort område med grottor, fontäner och statyer från antiken och renässansen.

Cosmic Speculation i Skottland, ”den komiska trädgården” på svenska, är en filosofisk och vetenskapligt tolkande trädgård av den brittiske designern och arkitekturkritikern Charles Jencks.

Exbury trädgårdar i Hampshire är en gigantisk skogsträdgård med exempelvis rhododendron, azalea och kamelia och har en vacker utsikt över Beaulieu-floden.

Lincoln Memorial Garden i Illinois designades av den internationellt kände landskapsarkitekten Jens Jensen och representerar Abraham Lincolns delstater från hans uppväxt, Kentucky, Indiana och Illinois.

Mirabell-trädgården i Österrike är en geometriskt designad trädgård med statyer från den grekiska mytologin och känd för sina vackra buxbomarrangemang.

Ryoanji i Japan anlades i slutet av 1400-talet och är en så kallad zen-trädgård. I trädgården finns 15 stenar men bara 14 av stenarna kan ses samtidigt, om man inte har nått satori (upplysning). Bara då kan man se alla 15 stenarna.