Växter för varje trädgård

När man resonerar kring de “5 plantorna som varje trädgård borde ha”, erkänner vi att rekommendera 5 specifika trädgårdsplantor, inte är helt enkelt. Anledningar är vi lever alla i olika klimat. Istället omformulerar jag om frågan till ”Vilka är de 5 olika typerna av växter som varje trädgård borde ha?” Så vill du göra din gård roligare, mer intressant, visuell tilltalande, praktisk och mer lyckad, läs då vidare för att lära dig mer.

Dessa 5 växter bör du ha

  1. Lätta-att-sköta-växter. Ingenting blåser ut det roliga från trädgårdsarbetet mer än växter som är krävande, om du inte drivs av den typen av saker. Om du är mer av den lata typen (som jag), välj då växter som är något förlåtande så att du kan undvika de undvikbara växtproblemen. Förlåtande växter är sådana som klarar och är märkta med egenskaper som klarar av “torka” eller “värme”.
  2. Växter för varje säsong. Varje trädgård bör ha växter för varje säsong. Under vår, sommar, höst och vinter bör respektive säsongsväxt vara väl utvecklad för att hålla trädgården snygg och levande året runt. Det gör livet enklare samt roligare och du slipper funder på detta från scratch varje år.
  3. Pollinerande växter. Det är mycket viktigt att vi hjälper till att skapa och bibehålla livsmiljöer för våra pollinerande vänner – nämligen bin, fjärilar, etc. Det finns flera växtalternativ inom denna kategori. Många av dom är mycket estetiskt tilltalande. Om alla skulle plantera denna typen av växter skulle det bokstavligen göra storskillnad i världen. Det finns mycket mer forskning om detta för dig som är intresserad av att ta del av.
  4. Ätbara växter. Fördelarna med att odla din egen mat är självklara, för att inte tala om att det alltid är bra att vara lite självförsäljande och ha större kontroll över kvaliteten på den mat du äter. Jag kan från egen erfarenhet tala om att det är väldigt tillfredsställande att äta sin egna hemgjorda mat och jag tycker samtidigt att den smakar mycket bättre än inköpt sådan. Samtidigt är många ätbara växter såsom kronärtskockan ett användbart prydnadsobjekt som ger landskap det lilla extra. Två fördelar till priset av en – vem kan argumentera för det? Bjud dina vänner, nära och kära oftare och imponera på dom.
  5. Icke-invasiva växtarter. Det finns inget värre än den huvudvärk man får av växter som går ”bananaz” i din trädgård. När du väljer växter, gör din hemläxa. Se till att den växt du väljer inte har invasiva tendenser.

 

Detta är de fem de tips vi vill rekommendera. Självklart finns det flera växter som man bör ha såsom smarta växter, dvs växter som ger extra mycket färg och glädje för pengarna, väldoftande växter som stimulerar alla dina sinnen med flera. Vidare finns det en hel del intressant att redogöra för under respektive växt ovan, men du kanske vill fylla ut raderna själv och har egna tips på vilka växter som ska in i denna listan? Ibland räcker det med att vara kreativ och använda sig av sitt sunda förnuft. Stort lycka till!